Kysnutý koláč s jablkami, tvarohom a posýpkou
Jablkový koláč je jeden z najobľúbenejších koláčov v našich domácnostiach. Jablká sú v našich končinách bežne dostupné počas celého roka. Ak máte vlastnú záhradu stačí ich naoberať, Ak nemáte stačí zájsť na trh alebo do najbližšieho supermarketu.
S cestom pracujeme ihneď, nie je potrebné ho na začiatku nechať kysnúť 30-40 minút. Cesto na kysnutý koláč nechávame podkysnúť až na plechu.
- Čas prípravy: 40 minút
- Čas miesenia: 15-20 minút
- Čas pečenia: 40 minút (20 minút jeden plech)
- Počet kusov: 2 plechy
ingrediencie na kvások: 1/2 kocky čerstvého droždia, 0,5 dl vlažného mlieka, 1 polievková lyžica kryštálového cukru. Ingrediencie na cesto: 2 dl mlieka, 2 polievkové lyžice kryštálového, 500 g hladká múka, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 1 dl oleja, 1 polievková lyžica medu, 1/2 čajovej lyžičky soli. Ingrediencie na tvarohovú náplň: 1 kg nízkotučného tvarohu, 1 ks Zlatý klas, 4 ks vanilínový cukor. Ingrediencie na jalkovú náplň: 10 ks jablko strednej veľkosti, mletá škorica a kryštálový. Ingrediencie na posýpku: 250 g masla, 1/2 hrnčeka hrubej múky, 1/2 hrnčeka kryštálového cukru. Na vymastenie plechov: olej alebo maslo
Najprv si pripravíme posýpku na jablkovo tvarohový koláč. Do zmäknutého masla zapracujeme cukor a múku podľa výberu, spojíme. Dáme do chladu, aby vytuhla.
Pripravíme kvások. Do 0,5 dl vlažného mlieka rozdrobíme 1/2 kocky čerstvého droždia, pridáme 1 polievkovú lyžicu cukru. Premiešame, necháme postáť 5 minút, aby kvások nakysol.
Do väčšej misky pridáme ostatné suroviny - múku, zvyšný cukor, mlieko, ešte aj prášok do pečiva, med, olej, soľ. Spojíme varechou. Potom miesime metličkami alebo ručne 20 minút.
Cesto nemusí klasicky kysnúť. Hneď po vymiesení s ním pracujeme. Rozdelíme ho 2 polovice, ktoré natenko vyvaľkáme a preložíme na olejom alebo maslom vymastené dva plechy.
Cestá necháme podkysnúť. Pripravíme si náplň. Do tvarohu primiešame Zlatý klas a cukor podľa chuti. jablká ošúpeme, zbavíme jadierok, nastrúhame na rezančeky, pridáme cukor, škoricu.
Na prvý plech s cestom rozvrstvíme polovicu ochuteného tvarohu. Potom nasledujú aj jablká, prvá polovica. Ak by boli príliš šťavnaté, vytlačíme ich od tekutiny. Rozmrvíme aj posýpku.
Je lepšie si pripraviť najprv prvý plech, pretože takto pripravený koláč necháme ešte podkysnúť 15 minút. Počas kysnutia prvého plechu si pripravíme aj druhý plech. Prvý koláč dáme piecť. Takto pripravené kysnuté koláče s tvarohom a jablkami pečieme pri teplote 170o C cca 20 minút, podľa potreby. Ak chceme posýpku chrumkavejšiu, na chvíľu nastavíme funkciu gril.
Rada na záver:
Aby Vám pečenie prinášalo radosť je dôležité sa cítiť komfortne. V našom internetovom obchode nájdete množstvo štýlových a pohodlných kúskov aj na túto príležitosť. Či už preferujete tepláky, legíny, top alebo tričko, určite nájdete kúsok v ktorom budete zažiarite aj pri pečení.